INNSIKT > Samspillet mellom mennesker og teknologi gir «uendelige» muligheter

Samspillet mellom mennesker og teknologi gir «uendelige» muligheter

Den 13. april gjestet vår CEO Lene Diesen TV2s God Morgen Norge i forbindelse med at European Space Agency søker nye astronauter.

Lene hadde en barndomsdrøm om å bli astronaut, og hun har alltid vært fasinert av  samspillet mellom mennesker og teknologi. Her kan du lese hennes refleksjoner rundt dette uendelige mulighetsrommet.

 

Hva er egentlig uendelig? Dette spørsmålet har mennesker fundert over så lenge vi har eksistert. Hvordan kan noe aldri stoppe? Og om universet faktisk stopper, hva befinner seg da bak? Dette har kvernet i meg siden jeg var barn, og faktisk kverner spørsmålene enda. Jeg har erkjent at jeg kanskje ikke får svar. Enn så lenge må jeg slå meg til ro med at uendelig bare er noe veldig stort. Større enn jeg kan fatte. Men det betyr ikke at ikke jeg kan fortsette å undre.

Derfor sperret jeg opp øynene da jeg så at European Space Agency søkte nye astronauter. Skulle man komme gjennom nåløyet i denne søknadsprosessen vil man bli den første nordmannen i verdensrommet. Den første til å kanskje ta inn over seg hvordan uendelig ser ut.

Blåste nytt liv i nysgjerrigheten

Barrierene står i kø for min del. Jeg er trebarnsmor, CEO i et voksende teknologiselskap og mangler dessuten de formelle kompetansekravene. Men det betyr ikke at ikke jeg kan søke. Å søke blåser nytt liv i nysgjerrigheten og spørsmålene jeg har lurt på siden jeg var liten. Samtidig vekker det nye spørsmål. Hvor langt har vi mennesker egentlig kommet? Og hvor stort er mulighetsrommet i samspillet mellom mennesker og teknologi? Inntil jeg får et bedre begrep om dette konseptet, nøyer jeg meg med å si at mulighetsrommet er uendelig.

Det siste spørsmålet er jeg så heldig å få jobbe daglig med i Semine. Sammen med rundt 100 dyktige medarbeidere bruker vi kunstig intelligens til å lage den utlimate digitale medarbeideren og revolusjonere hele økonomifunksjonen slik vi kjenner den. Om vi skal maksimere potensial må vi skille mellom hva mennesker og maskiner er best på. Kartlegge hva som gjør mennesket unikt.

Hvordan best utnytte potensialet i medarbeidere?

Etter min mening er mennesker for komplekse og verdifulle for å bruke tid på gjentagende operasjonelle aktiviteter som å punche tall.  Det kan vår digitale regnskapsfører SEMINE ta seg av. Menneskets styrke ligger i sosial interaksjon, refleksjon og strategisk tenking, og ved hjelp av teknologi kan vi fristille oss til å bruke tid på det vi er best på. Det forstod vi under den industrielle revolusjonen og det bør vi huske på nå.

Alle bedriftsledere bør reflekterer over måten de driver sin virksomhet på, og stille seg følgende spørsmål: hvordan kan jeg best utnytte potensialet i mine medarbeidere?

Det er først når man maksimerer mulighetene som ligger i teknologi at man kan maksimere mulighetene som ligger i mennesker. I samspillet mellom de to er mulighetsrommet kanskje uendelig. Mennesker kunne aldri reist til månen uten teknologi, og romskipet kunne aldri reist til månen uten at mennesker planla reisen.

Så inntil jeg eventuelt forsvinner ut i verdensrommet vil jeg og Semine jobbe dedikert for å hjelpe selskaper til å ta i bruk teknologiene, slik at mennesker, uavhengig av kjønn, alder og nasjonalitet kan brukes til viktigere ting enn å punche tall. Kanskje til og med få tid til å reflektere over hva uendelig egentlig er.

LES OGSÅ: Vi bygger et verdensledende teknologiselskap 

Se opptaket fra God Morgen Norge her